Pizzeria w Krakowie

By

Październik 17, 2017kulinariaNo comments

Autentyczny włoski makaron czyli jaki?
Jeśli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i konsumenci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.

Włoska restauracja Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe cukry, jakie towarzyszą posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto i wyborne -o to chodzi!

Leave a Reply